Auto uitlijnen in Utrecht?

De wielen van je auto uitlijnen in Utrecht? Dan kun je terecht bij Garage van der Wind – dé betaalbare garage van Utrecht en omstreken. Wij controleren maar al te graag of de wielen van je auto goed uitgelijnd zijn. Is dit niet het geval, dan lossen we dit direct voor je op. Zo kun je weer veilig en verantwoord de weg op. Meer weten? Neem dan direct contact met ons op of maak een afspraak.

Auto uitlijnen in Utrecht: is dat überhaupt nodig?

De wielen onder je auto staan er nooit (zomaar) recht onder. De fabrikant heeft voor iedere auto de ideale wielstand vooraf exact bepaald. De juiste wielstand zorgt voor een goede wegligging en een stabiele (veilige) besturing. Andersom geldt ook: staan de wielen niet goed, dan gaat dit ten koste van de wegligging en het rijgedrag. De slijtage neemt sterk toe bij verkeerde uitlijning, waardoor de auto lastiger te besturen is en de slijtage nog meer toeneemt. Kortom, zijn de wielen niet goed uitgelijnd, dan zorgt dit voor slijtage, onveilige situaties en mogelijk voor hoge kosten. Dergelijke problemen kun je dus veel beter voor zijn.

Zijn mijn wielen goed uitgelijnd?

Maar hoe weet je nu of de uitlijning niet goed staat? Soms zie je dit heel goed aan de banden. Een scheef afgesleten band is een duidelijk teken dat de wielen niet goed uitgelijnd zijn. Daarnaast zijn er tal van andere signalen waar je op kunt letten:

1. De auto trekt naar één kant

Niets zo vervelend als een auto die naar links of rechts trekt. Is dit het geval, dan heeft dit mogelijk te maken met de uitlijning. Een ‘trekkende’ auto is eenvoudig te herkennen: als je het stuur loslaat en de auto uit zichzelf naar links of rechts trekt, is hier sprake van.

2. Onregelmatige slijtage

Banden slijten – ook als je auto perfect uitgelijnd is. Gebeurt dit echter onregelmatig, dan is de kans groot dat de wielen niet goed staan. Vaak is dit aan de banden zelf terug te zien.

3. Scheef stuur

Staat het stuur niet kaarsrecht als je rijdt? Dit wijst op een mogelijk probleem met de uitlijning en dient zo snel mogelijk verholpen te worden om gevaarlijke situaties te voorkomen.

4. Vibraties & trillingen

Is de wegligging van je auto minder goed dan voorheen en voel je vibraties of trillingen in het stuur tijdens het rijden? Ook dit is een indicatie dat je wielen niet meer 100% goed uitgelijnd zijn.

Twijfel je of er sprake is van een verkeerde wieluitlijning? In dat geval is het verstandig om het zekere voor het onzekere te nemen en een afspraak te maken voor een controle. Ook kun je altijd vrijblijvend contact met ons opnemen voor advies.

Mogelijke oorzaken

Raak je bij het parkeren wel eens een keer (stevig) de stoeprand? Dit is de meest voorkomende oorzaak van problemen met de wieluitlijning. Ook rijden door grote kuilen kan zorgen voor problemen. De wieluitlijning kan dan ook ontregeld raken! Zo snel gaat dat soms echt. Wij hebben de juiste apparatuur om de wieluitlijning van alle merken auto’s rondom (vierkant uitlijnen) te controleren en af te stellen. Wel zo’n veilig gevoel en ook nog goed voor je portemonnee en het milieu!.

Tips van de expert

Voorkomen is beter dan genezen – ook wat betreft de wieluitlijning. Onderstaand een aantal tips:

 1. Laat de uitlijning regelmatig controleren en voorkom vroegtijdige bandenslijtage en dus hogere kosten
 2. Controleer je bandenspanning maandelijks – dit draagt bij aan gelijkmatige slijtage, betere rijprestaties en een betere rijprestaties
 3. Vermijd kuilen en stoepranden: dit zijn namelijk dé grote boosdoeners wat betreft de wieluitlijning
 4. Houd je ophanging in goede staat, zo voorkom je dat versleten of defecte onderdelen de uitlijning negatief beïnvloeden
 5. Wees alert op signalen van verkeerde uitlijning zoals trekken, onregelmatige slijtage of trillingen bij hoge snelheden.
 6. De voordelen van Garage van der Wind

  Bij Garage van der Wind in Utrecht ben je ongetwijfeld op de juiste plek voor het uitlijnen van je auto. Wij werken namelijk op een eerlijk en transparantie manier, bieden hoge kwaliteit werkzaamheden tegen concurrerende prijzen en zijn erkend diagnosespecialist. Daarnaast kun je bij ons terecht voor een veelvoud aan diensten. Denk hierbij aan storingsdiagnose, APK keuring, periodiek onderhoud, het vervangen van banden of plaatsen van nieuwe winterbanden en het repareren of vervangen van losse onderdelen.

  Maak direct een afspraak voor auto uitlijnen in Utrecht

  Wil je je auto laten uitlijnen in Utrecht door Garage van der Wind? Neem contact met ons op voor meer uitleg, of om een afspraak te plannen voor het controleren en indien nodig afstellen van de wieluitlijning van je auto. Zo voorkom je bijvoorbeeld een scheef afgesleten band zoals op de afbeelding hieronder!

Neem contact op
Maak nu een afspraak voor een uitlijnbeurt of controle
shutterstock_635977388
shutterstock_1090882505

Waarom is het belangrijk om mijn auto wielen te laten uitlijnen?

Het uitlijnen van de wielen zorgt ervoor dat ze volgens de fabrieksspecificaties worden afgesteld. Dit draagt niet alleen bij aan de veiligheid door een stabiele wegligging en betere besturing, maar voorkomt ook onregelmatige bandenslijtage. Dit bespaart kosten op lange termijn en zorgt ervoor dat je auto soepel blijft rijden.

Hoe kan ik merken dat mijn wielen niet goed zijn uitgelijnd?

Er zijn verschillende signalen die wijzen op een slechte wieluitlijning. De auto kan bijvoorbeeld naar een kant trekken wanneer je het stuur loslaat. Ook onregelmatige slijtage van de banden, een scheef stuur tijdens het rijden of trillingen in het stuur bij hoge snelheden kunnen duiden op een verkeerde uitlijning. Als je deze symptomen opmerkt, is het aan te raden om de uitlijning te laten controleren om verdere schade te voorkomen.

Kan ik zelf mijn auto uitlijnen?

In Nederland is het wettelijk niet toegestaan om zelf de uitlijning van je auto te doen. Het uitlijnen van de wielen vereist gespecialiseerde kennis en apparatuur. Garage van der Wind in Utrecht biedt professionele uitlijnservices voor alle merken auto’s. Onze experts zorgen ervoor dat je auto weer soepel rijdt met een correct afgestelde wieluitlijning.

Wat zijn oorzaken van een verkeerde wieluitlijning?

Verkeerde uitlijning kan veroorzaakt worden door verschillende factoren, zoals incidenten, rijden door kuilen of zelfs normale slijtage van de ophanging. Deze factoren kunnen de nauwkeurige afstelling van de wielen verstoren en moeten worden gecorrigeerd om verdere problemen te voorkomen.